Suostumus

Alaikäisen biopankkisuostumus

-- Biominä_1 (biomina_1.jpg)

Voiko alaikäinen antaa biopankkisuostumuksen ja -näytteen?

-- Biominä_3 (biomina_3.jpg)Alaikäinen ei voi antaa biopankkisuostumusta, mutta huoltaja voi antaa suostumuksen alaikäisen puolesta. Tämän lisäksi alaikäinen voi antaa oheissuostumuksen. Helsingin Biopankilla on erillinen lomake alaikäisen suostumusta varten. Kun huoltaja antaa lapsensa puolesta biopankkisuostumuksen, otetaan lapsesta seuraavien verikokeiden yhteydessä ylimääräinen verinäyte, joka talletetaan biopankkiin. Lapselta näyte otetaan aina muun näytteenoton yhteydessä. Kun lapsi täyttää 18 vuotta, biopankki ottaa lapseen yhteyttä ja kertoo, että hänestä on talletettu biopankkiin näyte. 18 vuotta täyttänyt voi halutessaan perua biopankkisuostumuksen tai käyttää muita näytteenantajan oikeuksiaan.

Tervetuloa Biominä-maailmaan!-- Biominä_2 (biomina_2.jpg)

Maailmassa on tuhansia erilaisia sairauksia, joihin sairastuvat niin aikuiset kuin lapsetkin. Tutkijat ja lääkärit ovat satojen vuosien ajan etsineet keinoja niiden ehkäisemiseksi, parantamiseksi ja hoitamiseksi. Helsingin Biopankin Biominä-hahmona seikkailee lapsi, joka luovuttaa oman verinäytteensä biopankkiin. Biopankkinäyte auttaa lääkäreitä ja tieteilijöitä tutkimuksessa ja näytteellä voi olla keskeinen rooli osana tieteellistä läpimurtoa.

Biopankkinäytteistä tutkijat voivat selvittää, mistä eri sairaudet johtuvat ja millä tavalla sairaudet periytyvät. Tutkimuksen avulla voidaan löytää uusia parempia hoitoja niin pienille kuin isoillekin potilaille.