AJANKOHTAISTA

UUTISET
Biopankkilähettiläs aloittaa Päijät-Hämeessä – Tarkoituksena on perehdyttää henkilökuntaa ja asiakkaita

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on palkannut historiansa ensimmäisen biopankkilähettilään. Tampereen yliopiston ensimmäisen vuoden lääketieteen opiskelija Eemil Pesonen  on saanut kesäpestiinsä perehdytyksen Husin biopankissa, jossa lähettiläitä on jo ollut useamman vuoden ajan.

Lue kesälähettilään ajatuksia tästä

Potilastiedon louhinta mullistaa tutkimuksen ja hoidon

Tekoäly on osa modernia tilastotiedettä, ja sitä on sovellettu pitkään monilla teollisuudenaloilla. Koneet voidaan ohjelmoida tekemään tarkkoja päätöksiä nopeasti ja väsymättä, kunhan merkityksellistä opetusmateriaalia on tarpeeksi. Tekoälyyn perustuvien tutkimusmenetelmien soveltaminen lääketieteeseen hyödyttää sekä potilasta että yhteiskuntaa, sillä näin pystytään tuottamaan entistä vaikuttavampia hoitoja nykyistä tehokkaammin.

Lue lisää uutisesta tästä

FinnGen-tutkimuksen lupaukset

FinnGen-tutkimushankkeen tavoitteena on lisätä ymmärtämystämme tavallisten sairauksien geneettisestä taustasta hyödyntämällä 500 000 suomalaisen genomitietoa ja terveysrekistereistä kerättyä sairaustietoa. Kyseessä on esikilpailullinen, tieteellinen tutkimushanke, jonka osapuolina ovat suomalaiset yliopistosairaanhoitopiirit, yliopistot, THL, Veripalvelu ja yhdeksän kansainvälistä lääkeyritystä. Tutkimuksessa haetaan assosiaatioita geenivarianttien ja sairauksien välillä, tavoitteena muun muassa suomalaisiin rikastuneiden koodaavien geenivarianttien tunnistaminen. Tällaiset variantit voivat auttaa sairausmekanismien selvittämisessä tarjoamalla ohituskaistan toiminnallisille jatkotutkimuksille ja siten biologiselle ymmärrykselle.

Lue uutisesta lisää tästä

»
KAIKKI UUTISET
BLOGIKIRJOITUKSET
Biopankkitoiminta esillä Oodi-kirjastossa

Helsingin Biopankki järjesti 8.4. helsinkiläisille biopankkipäivän upeassa Oodi-keskustakirjastossamme.

Annoin biopankkisuostumuksen – mihin näytteitäni ja tietojani käytetään?

Helsingin Biopankin kirjallisessa tiedotteessa biopankkisuostumuksen ja -näytteenantajalle kuvataan biopankin toimintaa ja tuodaan esille seitsemän oikeutta. Jo lähtökohtaisesti biopankkitoimintaan osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen.

Pitääkö olla huolissaan?

Aiemmassa blogitekstissäni käsittelin biopankkien hyötyjä. Esitellessäni Helsingin Biopankin toimintaa erilaisissa tapahtumissa ja HUS-laboratoriossa ihmiset tiedustelevat minulta hyötyjen lisäksi usein tietosuojaan ja tietoturvaan liittyviä asioita biopankkitoiminnassa.

»
KAIKKI KIRJOITUKSET